April 2024 • Geschreven door Nienke Hilhorst
Natuurlijk leiderschap.
Een voorbeeld uit de natuur.
Diep in het bos staan twee leiders zij aan zij. De een beweegt, de ander blijft staan. Het zijn de wolf en de eik. Ze spreken niet, maar alleen al uit hun aanwezigheid straalt kracht . Niet door dwang, niet door opgelegde macht, maar door vertrouwen, richting en standvastigheid.
Standvastig en geduldig
De eik groeit niet overhaast. Jarenlang bouwt hij aan zijn wortels, verankert zich in de aarde voordat hij zijn takken spreidt. Wind en regen beuken op hem in, maar hij breekt niet. Hij beweegt mee, zonder zijn kern te verliezen. Echte leiderschap werkt net zo—het vraagt om geduld, om diepgewortelde waarden en de kracht om te blijven staan als er storm op komst is.
Leidend vanuit verbinding
Niet elke wolf loopt voorop. Soms leidt hij door richting te geven, soms door achteraan te blijven en de zwakkeren te beschermen. De wolf ként zijn roedel, weet wie hij moet uitdagen en wie hij moet steunen. Zijn leiderschap is geen strijd om dominantie, maar een evenwicht tussen kracht en zorgzaamheid.
De eik weet: groei is een kwestie van tijd
Een leider hoeft zichzelf niet te bewijzen met snelle successen. De eik weet dat echte kracht in de jaren wordt opgebouwd, in de schaduw die hij biedt, in de rust die hij uitstraalt. Een leider groeit door te luisteren, te observeren en op het juiste moment de takken uit te slaan.
De wolf begrijpt: samen ben je sterker
Een wolf overleeft niet alleen, hij bloeit in de roedel. Hij vertrouwt op zijn metgezellen en zij vertrouwen op hem. Hij weet wanneer hij moet leiden, maar ook wanneer hij een ander naar voren moet laten stappen. Een leider is geen solist, maar een deel van het geheel.
Op de werkvloer geldt hetzelfde. Een natuurlijk leider staat stevig in zijn waarden, maar blijft flexibel als de situatie daarom vraagt. Hij bouwt vertrouwen op, helpt anderen groeien en begrijpt dat een sterk team belangrijker is dan individueel succes. Net als de eik biedt hij stabiliteit en net als de wolf beweegt hij met de groep mee. Zo ontstaat niet alleen resultaat, maar ook verbinding, motivatie en een omgeving waarin iedereen kan floreren.

Nienke Hilhorst
Lees ook mijn andere blogs:
Rituelen
In een wereld die steeds sneller draait en waarin technologie ons leven domineert, kan het gemakkelijk zijn om onze relatie met de natuur en onze culturele wortels te verliezen. Voor het herstellen hiervan, kan het bewust inzetten van rituelen ons helpen opnieuw te leren over …
Inheemse Wijsheid
Inheemse culturen over de hele wereld leven al eeuwenlang volgens principes die we vandaag de dag hard nodig hebben. Hun kennis is niet gebaseerd op snelle trends, maar op …
Ecopsychologie
Een aantal jaar geleden volgde ik een Jaaropleiding Toegepaste Ecopsychologie. Ecopsychologie bevind zich op het snijvlak tussen ecologie en psychologie. Vanuit deze wetenschap zijn deze twee termen niet los van elkaar te zien. Ze zijn …
Hoe Ecopsychologie mijn leven verrijkte
Gedurende een jaar trok ik voor de opleiding Toegepaste Ecopsychologie met een groep gelijkgestemden iedere maand voor een dag, een weekend en soms zelfs een week de natuur in.
Van te voren moest ik best een beetje om mezelf lachen… Ik ging er namelijk gewoon vanuit dat deze opleiding ergens in een lokaal zou plaats vinden waarbij we regelmatig uitstapjes naar buiten zouden maken …
Thích Nhất Hạnh - Interzijn.
Even geleden maakte ik kennis met de term ‘interrelatedness’- ofwel interzijn. De Vietnamese monnik Thích Nhất Hạnh stelt dat ‘zijn’ niet bestaat. Er is alleen interzijn – álles in deze fysieke wereld is immers met elkaar verbonden en is direct of indirect van invloed op elkaar.
Hier volgt een prachtig verhaal waarin …