September 2024 • Geschreven door Nienke Hilhorst

Oude wijsheid, nieuwe inzichten.

Waar we veel van kunnen leren.

Inheemse culturen over de hele wereld leven al eeuwenlang volgens principes die we vandaag de dag hard nodig hebben. Hun kennis is niet gebaseerd op snelle trends, maar op diepe verbondenheid met gemeenschap, de natuur en tijdloze balans.

     Leven in verbinding met de natuur
Tribes als De Lakota, Māori en Aboriginals zien de natuur niet als bezit, maar als een levend geheel. De aarde geeft en voedt, maar vraagt ook om zorg en respect. Minder verspillen, bewuster consumeren en echt stilstaan bij wat de omgeving ons te bieden heeft, brengt niet alleen de natuur, maar ook onszelf weer in evenwicht.

     Gemeenschap en zorg voor elkaar
Waar wij vaak streven naar ‘persoonlijk succes’, draait het in veel inheemse culturen om het collectief. Ubuntu uit Zuidelijk Afrika leert: “Ik ben omdat wij zijn.” De Haudenosaunee nemen beslissingen met zeven generaties vooruit in gedachten. In een wereld waar individualisme vaak overheerst, is dit een krachtig alternatief: zorg voor elkaar is zorg voor jezelf.

     Leven in het nu en met het ritme van de natuur
De klok regeert ons bestaan, maar inheemse tradities leren ons dat tijd cyclisch is en niet lineair. Alles heeft zijn moment. De Maya’s kenden complexe kalenders gebaseerd op natuurlijke cycli. De Inuit lezen de seizoenen door het gedrag van dieren. De natuur kent geen haast, en toch gebeurt alles precies op tijd. Door te luisteren naar dit ritme—de seizoenen, de beweging van de zon, de eigen energie—komt er meer ruimte voor rust en balans.

     Luisteren met aandacht
Veel inheemse tradities leggen de nadruk op luisteren. Naar de ouderen, naar de natuur, naar ons eigen innerlijke kompas. In een tijd waarin meningen schreeuwen om gehoord te worden, is het misschien tijd om weer écht te leren luisteren. Diné-tradities en Zen-boeddhisme leren dat echt luisteren betekent: horen wat niet wordt gezegd. Niet alleen luisteren naar anderen, maar ook naar de natuur, naar stilte, naar jezelf.

Deze wijsheden zijn geen oude, stoffige overtuigingen, maar een tijdloos en broodnodig kompas voor de toekomst. 

Welke oude wijsheden inspireren jou? 

Nienke Hilhorst

Ecopsychologie

Een aantal jaar geleden volgde ik een Jaaropleiding Toegepaste Ecopsychologie. Ecopsychologie bevind zich op het snijvlak tussen ecologie en psychologie. Vanuit deze wetenschap zijn deze twee termen niet los van elkaar te zien. Ze zijn …

Hoe Ecopsychologie mijn leven verrijkte

Gedurende een jaar trok ik voor de opleiding Toegepaste Ecopsychologie met een groep gelijkgestemden iedere maand voor een dag, een weekend en soms zelfs een week de natuur in.

Van te voren moest ik best een beetje om mezelf lachen… Ik ging er namelijk gewoon vanuit dat deze opleiding ergens in een lokaal zou plaats vinden waarbij we regelmatig uitstapjes naar buiten zouden maken …

Thích Nhất Hạnh - Interzijn.

Even geleden maakte ik kennis met de term ‘interrelatedness’- ofwel interzijn. De Vietnamese monnik Thích Nhất Hạnh stelt dat ‘zijn’ niet bestaat. Er is alleen interzijn – álles in deze fysieke wereld is immers met elkaar verbonden en is direct of indirect van invloed op elkaar.

Hier volgt een prachtig verhaal waarin …

Natuurlijk Leiderschap

Diep in het bos staan twee leiders zij aan zij. De een beweegt, de ander blijft staan. Het zijn de wolf en de eik. Ze spreken niet, maar alleen al uit hun aanwezigheid straalt kracht . Niet door dwang, niet door opgelegde macht, maar door vertrouwen, richting en standvastigheid.

De eik groeit niet overhaast. Jarenlang …

Rituelen

In een wereld die steeds sneller draait en waarin technologie ons leven domineert, kan het gemakkelijk zijn om onze relatie met de natuur en onze culturele wortels te verliezen. Voor het herstellen hiervan, kan het bewust inzetten van rituelen ons helpen opnieuw te leren over …